Posiadanie własnej restauracji wydaje się dla niektórych rzeczą prostą. Wiele ludzi posiada w głowie romantyczną, ładną wizję swojej świetnie urządzonej knajpy i mnóstwa zadowolonych klientów. Podczas gdy otwieranie i prowadzenie takiego biznesu to mnóstwo wkładu finansowego, pracy, zaangażowania i wiedzy. Mało kto tak naprawdę na początku ma tego świadomość. Natomiast jak już decydujemy się na ten interes to warto wiedzieć ile pracy przed nami.

kuchnia w restauracji

Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com
Zarejestrowanie własnej działalności to właściwie początek. Gdy już załatwimy wszelkie dokumenty i mamy swoją firmę na papierze w końcu przychodzi czas na ciężką pracę. Musimy poszukać właściwego lokalu, dobrze oraz strategicznie położonego – Czasem restauracja w samym centrum miasta nie jest gwarancją sukcesu. Przecież ilość lokali, która obecnie się tam znajduje oraz ma w większości ugruntowaną renomę to ogromna konkurencja dla młodej restauracji.

Po znalezieniu dobrego lokum trzeba jeszcze je urządzić. Jeżeli stan lokalu nie jest najlepszy oraz potrzeba remontu i przeróbek przed nami dużo pracy. Czasem natomiast kiedy przejęliśmy miejsce po wcześniejszym najemcy, gdzie był już wcześniej lokal gastronomiczny, to głównie będzie się to wiązać z odpowiednią aranżacją.

Skoro masz ochotę dodatkowo przeanalizować opublikowany tu temat, to kliknij ten link. Bez strachu, to wiarygodny link (http://profill.com.pl/programy-lojalnosciowe) – są tam ciekawe publikacje.

Dobrze jest zatrudnić specjalistę do tego zadania, jednak niestety nie zawsze finanse nam na to pozwalają. Piękny, klimatowy wystrój to duża część sukcesu. Częścią wystroju są też stroje, w jakich ubrana jest obsługa. Przykładowo koszule kelnerskie, uniformy dla kelnerek albo też fartuchy, wszystko to musi ze sobą współgrać, najlepiej znaleźć świetną firmę, jaka wytwarza odzież dla gastronomi i jej zlecić to zadanie.

kucharze

Autor: Matthias Ripp
Źródło: http://www.flickr.com
Zatrudnienie wszystkich potrzebnych osób do pracy to duże wyzwanie. Jedzenie powinno przyciągać gości i sprawiać, że będą chcieli w to miejsce wracać tak samo jak obsługa, jaka powinna zadbać o to ażeby ludzie czuli się w naszej restauracji doskonale. Nie jest łatwe znaleźć odpowiednich ludzi, to na pewno proces, jaki trochę potrwa. Nim urządzimy wszystko ostatecznie oraz dobrze rozplanujemy wszystkie zadania minie trochę czasu. Część rzeczy będziemy robić ucząc się na własnych błędach dlatego musimy nastawić się, iż nie wszystko będzie dopięty na ostatni guzik już od początku otwarcia. Jeśli brak nam doświadczenia to do wielu rzeczy trzeba będzie dojść samemu. Należy zatem nastawić się na mnóstwo pracy oraz obowiązków. Często oprócz nadzorowania będziemy również musieli pomagać w obowiązkach obsłudze lub kogoś zastępować – Empak.

Więcej: